Onderhoud zonwering

In 1979 is onze afdeling onderhoud zonwering aangevangen met het onderhouden van alle soorten binnen- en buitenzonwering. Voor grote organisaties als Heineken Brouwerijen Den Bosch, de toenmalige Rijksgebouwendienst, Amro banken en diverse andere grote en kleine zakelijke klanten. 

De laatste jaren zijn we nog meer gespecialiseerd in het technisch onderhouden van motoren van zonwering, buitenjaloezieen, luifels en de meer uitdagende zonwering installatie. 

Onderhoud zonwering algemeen

Vaak wordt er gedacht dat zonwering niet onderhouden hoeft te worden. Of het wordt gewoon vergeten. Terwijl onderhoud aan zonwering heel belangrijk is voor de levensduur en de goede werking van de zonwering. Het onderhoud aan de zonwering wordt gecombineerd met een inspectie waarbij veiligheid, werking, verbetering en onderhoud met elkaar gecombineerd kunnen worden. Wist u dat zonwering, rolluiken die voor openingen in de gevel, zomaar onder een machine richtlijn kunnen vallen. Dan bent u verplicht om onderhoud en keuring te laten doen. 

 

Meer weten over onderhoud aan zonwering? Maak gerust een vrijblijvende afspraak 

Preventief onderhoud zonwering

Onderhoud aan zonwering voor zakelijke relaties, klanten wordt veelal eerst ingstoken met ee inspectie, met aansluitend een nulbeurt. Vanuit de nul situatie stellen we een plan op voor preventief onderhoud. Dit kan op maat ingevuld worden door onze specialisten. Vaak werken we samen met uw huisaannemer, elektricien, waarbij het plan onderdeel wordt van het totaal onderhoudspakket. 

Onderhoud markiezen

De markies is een buitenzonwering. Deze heeft dus te maken met wisselende weersomstandigheden. Uw zonwering gaat langer mee wanneer deze niet wordt blootgesteld aan (negatieve) extremen zoals hevige stormen, sneeuwbuien en langdurige regen. Hier heeft u uiteraard geen invloed op, daarom is het onderhoud des te meer belangrijk. 

HOUT EN OVERKAPPING ONDERHOUDEN

Als u een houten markies heeft, is het hout daarvan met kwaliteitsgrondlak en -aflak behandeld. Wanneer u dit regelmatig schoonmaakt met een vochtige doek en daarbij geen gebruik maakt van schurende en/of agressieve schoonmaakmiddelen, verlengt u de levensduur van het lakwerk en het hout. De overkapping is bedoeld om de markies te beschermen. Om deze bestand te laten blijven tegen regenval en zonnehitte, is het goed om de overkapping periodiek te (laten) voorzien van een nieuwe verflaag.

REINIGING

Alles wat gevoelig is voor vervuiling en wat een lang leven wordt toebedacht, moet uiteraard worden schoongemaakt. Aluminium markiezen gaan langer mee en zien er bovendien fraaier uit als zij regelmatig worden gereinigd. Sterk vervuilde markiezen en slecht onderhoud kunnen leiden tot beschadiging en slecht functioneren van uw zonnewering. Spuit de scharnieren van zowel houten als aluminium markiezen daarom minimaal één keer per jaar in met een geschikt smeermiddel.

Voor de reiniging neemt u een zachte borstel om het ergste vuil eraf te vegen. U kunt daarna altijd wat lauw water en een niet-bijtend afwasmiddel gebruiken. Schuursponsjes en schuurmiddelen kunnen krassen veroorzaken, en ook het gebruik van een hogedrukspuit of tuinslang is zeker niet aan te raden!

OVERIG ONDERHOUD

Het kan ook nodig zijn dat de motor van uw markies opnieuw afgesteld moet worden, als gevolg van de rek van het zonweringdoek of de koorden. Sluit bij slecht weer met wind, regen, sneeuw en hagel altijd uw markies en vermijd het ophalen van de markies zoveel mogelijk wanneer deze nat is. Als het niet anders kan is het verstandig om uw markies zo snel mogelijk weer te laten zakken, zodat deze kan drogen.

Voortdurend uithangen in weer en wind, uitlaatgassen in het verkeer en mosvorming kunnen invloed hebben op het aanzicht van de markies. Hier is niet veel tegen te doen, maar u geniet langer van uw markies als u er regelmatig onderhoud aan laat plegen.