Reiniging zonwering

Zon & Schaduw heeft veel ervaring met onderhoud, reparaties en reiniging van alle soorten zonwering. 

Nuttige tips voor het reinigen van uw zonwering

 

Regelmatige verzorging en onderhoud verbeteren het uiterlijk en helpen de waarde van de beschaduwing te behouden. “Het is de moeite waard om dit werk aan het eind van het seizoen te plannen, dan is de voorjaarsschoonmaak volgend jaar sneller gedaan. Als u uw zonwering in een vroeg stadium reinigt en de installatie door een vakman laat onderhouden, kunt u zorgeloos van de eerste zonnestralen genieten”, zegt Hannes Hemrich van de afdeling Productmanagement Service.

 
 

Het reinigen van alle buitenzonweringen zoals buitenjaloezieën of rolluiken begint altijd op dezelfde manier: verwijder los vuil van kappen, frames, profielrails, rolluik- en buitenjaloezielamellen, enzovoort met een handveger of stofzuiger, spoel indien nodig na met schoon water. Beweeg hierbij van boven naar beneden respectievelijk van achter naar voren. Vanwege mogelijke kortsluiting mogen elektrische onderdelen niet in contact komen met water.

 

In de tweede stap worden alle gelakte metalen of kunststof oppervlakken met een vochtige doek of spons gereinigd. Optimale resultaten kunnen worden bereikt met twee van de speciaal voor zonwering ontwikkelde en gecertificeerde WAREMA reinigingsproducten, het reinigingsconcentraat voor zonweringsproducten in combinatie met de reinigingshandschoen. De handschoen bestaat uit een speciale microvezelstof en is bijzonder geschikt voor het losmaken en opnemen van vuil. Afhankelijk van het zonweringsproduct verschillen de verdere stappen voor reiniging.

 

Doe dit niet:

In principe mogen bij het reinigen van de zonwering geen hogedrukreinigers, schuursponsjes of agressieve reinigings- en oplosmiddelen zoals alcohol of benzine worden gebruikt.

 
 

In de reinigingsmodus kunnen de lamellen van buitenjaloezieën met een spons of doek van stof enz. worden ontdaan. ‘Voor een doelmatige lamellenreiniging hebben wij speciale producten ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld onze lamellenreinigingstang. De vaak moeizame reiniging van de lamellen gaat zo veel makkelijker’, zegt Hinrich Troff (specialist technische dienst bij WAREMA).

 
 

Als de vaste onderdelen zijn gereinigd, komt het schermdoek aan de beurt: na verloop van tijd blijven vlekken niet uit. Af en toe kunnen vuilstrepen of kleinere vlekken na droging voorzichtig worden verwijderd met een niet-vlekkende radeergom. Aangekoekt vuil kan gemakkelijker losgemaakt worden als u het scherm eerst met schoon water natmaakt. Het losgemaakte vuil verwijdert u dan het beste met een waterstraal uit de tuinslang. Een eenvoudig schoonmaakmiddel dat iedereen zelf kan maken is ook geschikt: voeg vijf tot tien procent fijnwasmiddel toe aan lauwwarm water, schuim het mengsel op door een spons een paar keer uit te knijpen en breng het schuim vervolgens aan op de vuile plekken. Dit sopje mag niet warmer zijn dan 30 °C. Na een inwerktijd van 15 tot 20 minuten wordt het doek met schoon water afgespoeld. Herhaal dit proces zo nodig enkele malen en laat het schermdoek vervolgens volledig drogen, zodat er geen schimmel of meeldauwvlekken in komen.

 

‘Omdat reinigingsmiddelen en doekimpregnering tegengesteld werken, is spoelen een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de waterafstotende impregnering van het zonweringdoek zo veel mogelijk behouden blijft’, zegt Hinrich Troff (specialist technische service bij WAREMA). De waterafstotende eigenschap beschermt het weefsel voor te snel doordringen van vocht en laat het doek beter drogen. De vorming van schimmel- en meeldauwvlekken wordt vermeden als het zonnescherm altijd droog en goed geventileerd ingerold wordt en niet alleen aan het eind van het seizoen maar ook gedurende het hele jaar.

 

Doe dit niet:

Doeken voor markiezen kunnen niet in de wasmachine worden gewassen.

Voorkom sterke wrijving bijvoorbeeld met een harde borstel of spons. Daardoor kan het schermdoek geruwd worden of beschadigen en de impregnering slijten.

 

 

Gebruik geen hogedrukreinigers om het scherm schoon te maken. Anders verwijdert u de impregnering, bovendien kunnen naden scheuren en het doek beschadigd raken. Met de zachte reinigingsproducten van WAREMA zit u aan de veilige kant.

 
 

Voor een vakkundige reiniging van rolluikoppervlakken is de WAREMA-reinigingshandschoen in combinatie met ons reinigingsconcentraat voor zonweringsproducten geschikt.

 

Het reinigen van de zonwering moet stap voor stap van boven naar beneden worden uitgevoerd: van de kast via de geleiderails en het rolluikpantser naar de eindrail.

 

Grove reiniging uitvoeren:

Compleet product reinigen van los vuil (bijvoorbeeld stof). Hiervoor kan een handveger of stofzuiger worden gebruikt.

 

Gedetailleerde reiniging uitvoeren:

Emmer met water en reinigingsmiddel voorbereiden. Hierbij de doseringsinformatie van de reinigingsmiddelproducent in acht nemen. Bevochtig een microvezeldoek of spons en reinig de productcomponenten met vegende bewegingen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad het proces herhalen en het opgeloste vuil vóór het opdrogen verwijderen. Droog het oppervlak van het product af met een microvezeldoek of katoenen doek om mogelijke kalkaanslag door opgedroogde waterdruppels te voorkomen.

 
 

Goed nieuws: zonnezeilen met elektrische aandrijving hoeven in de winter niet gedemonteerd te worden. Zij moeten echter droog worden verpakt in een beschermende winterhoes, aangezien zij niet zijn voorzien van een cassette of een beschermdak. In het koude seizoen moet het zeil bovendien worden losgekoppeld van de stroomvoorziening. Als het zonnezeil is gecontroleerd, schoongemaakt en droog is ingepakt, staat niets de winterstop meer in de weg. Stijve zeilen zonder bovenbuis zijn een uitzondering. Afhankelijk van de weersomstandigheden moeten deze indien nodig om veiligheidsredenen tijdens het seizoen worden gedemonteerd en op een droge plaats worden opgeslagen. Het zonnezeil kan op dezelfde manier worden gereinigd als een schermdoek, bovendien is het belangrijk dat het regelmatig wordt uitgerold en kan drogen.

 
 

Om de insecten ook volgend voorjaar buiten te houden en te voorkomen dat het stof van de zomer tijdens het natte seizoen aan de hor blijft kleven, is de herfst de ideale tijd voor het reinigen van de horren van ramen en deuren. Daartoe worden zij voorzichtig afgeborsteld met een zachte borstel en indien nodig afgeveegd met een vochtige spons of de reinigingshandschoen. Klaar is de schoonmaak voor de winterpauze.

 
 

Bij rolgordijnen, paneelgordijnen, verticale jaloezieën en verduisteringen zijn er in principe drie mogelijkheden voor de reiniging:

 

 

  • In een zeepsop van fijn wasmiddel bij maximaal 30 °C reinigen (geen machinewas)
  • Vochtig afnemen
  • Met een zachte borstel afborstelen of voorzichtig afzuigen

 

 

De materialen zijn echter zeer verschillend en de ideale reinigingsmethode is zeer afhankelijk van het doek. Het beste is om uw speciaalzaak om advies te vragen, hoe u moet handelen en waar u op moet letten.

 

De beste manier om stof en lichte vervuiling van jaloezieën en rolgordijnen te verwijderen, is door een plumeau te gebruiken.

 

In het algemeen moet u erop letten uw zonwering niet met agressieve schoonmaakmiddelen te bewerken, de doeken niet in de wasmachine te reinigen, de zonwering niet te buigen (vooral de lamellen van de jaloezie) en in geval van twijfel altijd het deskundige advies van uw speciaalzaak in te winnen.

 
 

In de loop der tijd vormt zich door omgevingsinvloeden een vuilfilm op de oppervlakken van het zonweringsproduct. Deze verontreiniging kan door zoninstraling permanent in de coating van het oppervlak inbranden/zich vastzetten. Door deze invloeden verminderen de waarde en mogelijk de functie van het zonweringsproduct. Voor een lange levensduur van het zonweringsproduct moeten de oppervlakken regelmatig, maar minstens 1x per jaar gereinigd worden. Bij intensievere omgevingsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld in de buurt van industrie, wegen met druk verkeer, zee (zilte lucht) of zwembad (chloorhoudende lucht) in kan het zinvol zijn om het product vaker te reinigen om beschadigingen aan het oppervlak of hoger corrosiegevaar door omgevingsinvloeden te voorkomen.

 

 

 

  • Gebruik geen hogedrukreinigers, stoomreinigers, schuursponsjes, schuurmiddel of agressieve, reinigingsmiddelen respectievelijk oplosmiddelen, zoals bijvoorbeeld alcohol, of benzine!
  • Gebruik geen chloorhoudende reinigingsmiddelen op of in de buurt van het product!
  • Wrijf niet te hard met een harde borstel/spons of een hard voorwerp op het schermdoek! Dit kan leiden tot beschadiging van het oppervlak.

 

 
 

Elektrische onderdelen mogen niet met water in contact komen, er bestaat gevaar voor kortsluiting en levensgevaar. Zonneschermstoffen mogen over het algemeen niet in de wasmachine. In principe mogen geen hogedrukreinigers, schuursponsjes of agressieve reinigings- en oplosmiddelen zoals alcohol of benzine worden gebruikt. Gebruik in plaats daarvan WAREMA reinigingsproducten voor een effectieve en zachte reiniging. Laat onderhoud alleen door de zonweringspecialist uitvoeren.

 
 

Op basis van de genoemde onderhoudsaanwijzingen kan geen aanspraak worden gemaakt op vervanging, omdat de resultaten van geval tot geval afhankelijk zijn van talrijke, verschillende factoren. Verdere onderhoudsinstructies kunt u verkrijgen bij uw speciaalzaak.

Veel gestelde vragen

De meest gestelde vragen over buitenzonwering

Welke buitenzonwering is het beste?

IWelke buitenzonwering het beste bij uw situatie past, is afhankelijk van uw wensen, uw belangrijkste beweegredenen om zonwering aan te schaffen en de bouwkundige situatie.

Een adviseur van Zon & Schaduw zal altijd alle ins en outs van buitenzonwering met u bespreken. 

 

Is buitenzonwering windstabiel?

Er zijn diverse zeer windstabiele buitenzonwering systemen. ZIP screens zijn getest tot meer dan 130 km/u. Diverse speciale buitenjaloezieen zijn getest tot 85 km/u en luiken zijn ook zeer windvast.

 

 

Hoe lang gaat buitenzonwering mee?

In 1979 leverde Zonwering Westland 5820 buitenjaloezieen van het merk GRIESSER aan het Ministerie van Buitenlandse zaken. Vandaag werken de jaloezieen nog, ruim 40 jaar. GRIESSER, WAREMA zijn fabrikanten die producten maken welke vele jaren blijven functioneren. Dit zijn TOP merken. 

 

Bij bouwmarkten en bij internet winkels worden dit soort merken niet verkocht en is de levensduur minder lang. 

Gemiddeld moet buitenzonwering 10 tot 25 jaar goed functioneren. 

 

Jaarlijks onderhoud en service aan buitenzonwering verlengd de levensduur van de zonwering. 

Kan ik buitenzonwering met een App bedienen?

De meeste zonwering motoren, kunnen direct of via een extra tussenstekker gekoppeld worden op de Apps van Somfy, WAREMA, Jung, Siemens, Loxone, Casambi, Niko of andere Smart Home en gebouw beheer systemen.

 

Onze afdeling, besturing techniek, heeft met alle mogelijke systemen gewerkt. 

Is buitenzonwering de beste warmtewering?

De directe straling van de zon wordt door buitenzonwering geblokkeerd of gereduceerd. De warmte is niet door het glas naar binnen. Bij binnenzonwering, hoe goed deze ook is, komt de straling eerst door het glas naar binnen.  

Warmtewering wordt aangegeven door de G-waarde. Een G-waarde van 0.07 betekend dat 7% van de totale zoninstraling binnen komt door de zonwering. 

 

Met G-waarde Totaal wordt de waarde aangegeven van de zonwering in combinatie met het glas. 

Wat is de levertijd van buitenzonwering?

De levertijd van maatwerk zonwering, waarbij kleur van het frame, kleur van het doek, soort motor geheel op maat voor u wordt geproduceerd varieren van enkele weken tot wel 10 weken.

 

De levertijd is afhankelijk van het seizoen en van de ingewikkeldheid van uw bestelling. 

Maak een afspraak

Buitenzonwering koop je niet elke dag. Vrijblijvend advies verplicht u tot niets. Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies.